Мигрантите в Харманли

Днес, в извънредно включване по БНТ, бившият премиер Бойко Борисов представи в изявление резултатите от посещението си в град Харманли в центъра за настаняване на бежанци.

В най-кратки срокове, в рамките на броени дни ще бъде изградено и завършено заграждение на бежанския лагер. След като раздели мигрантите на две групи – търпеливо чакащи възможност за евентуално завръщане в страната си и благодарни за приемането им в нашана страна, и оказаната помощ помощ, той определи и втора група – на нарушаващи реда в лагера.

Към втората група бившият премиер предостави данни за криминално проявено лице, регистрирано в Германия, и излежаващо година и половина присъда, след което бива преместен и сега е на територията на България. В частност в лагера в Харманли, това лице е от 4 месеца, през които е заподозряно за връзка с други бежански центрове в други европейски държави. Смята се и за организатор, на сегашния бунт като не се изключва и връзка с бунтовете в други европейски държави – Гърция и Германия.

Решението е взето, и към момента се планира и изпълнява, групата която не създава размирици и не нарушава реда в лагера, също и майки с деца и семейства, да бъде оставена в лагера в Харманли, а останалата част, около 1000 души, да бъде разселена на групи по границата в бивши казарми и застави. Ще бъдат осигурени и фургони.

До бунтовете в бежанския център в Харманли се стигна след като той беше поставен под карантина, поради концентрация на различни видове кожни заболявания, някои нетипични за българските ширини. До момента не е съобщено за проведени медицински прегледи и лечение. Те са планирани за следващата седмица.

Исканията на бежанците са да напуснат страната и да им бъде предоставен и осигурен коридор за достъп до Сърбия.

Протестите на гражданите на град Харманли,  също наложиха налагането на мярката затваряне на лагера, с цел превенция здравето на жителите.

Няма жертви при бунтовете.