ЗИМНИ ГУМИ – КЪДЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ?

В Европейския Съюз смяната на летни със зимни гуми не е задължителна във всички държави членки.

Финландия задължава шофьорите да използват зимни гуми от 01.12 до края на месец февруари. Шиповете са разрешени от 01.11 до първи понеделник след Великден, дълбочината на грайферите е регламентирана за минимум 3 милиметра.

Зимните гуми са задължителни в Естония в периода от  1.12 до 01.03.

Добавянето на шипове е допустимо при силно влошени метеорологични условия от 01.10 до 30.04. Те обаче не се допускат от 01.05 до 01.10.

В Латвия минималната дълбочина на грайферите на зимните гуми е 4 мм. Задължително е използването им от 01.12 до 01.03. Забранени са шиповете за гуми от 01.05 до 01.10. Пътищата в Латвия са отворени единствено за коли подготвени за условията на зимата.

В Швеция задължението за зимни гуми е от 01.12 до 31.03. Минималното изискване за дълбочина на грайфера е 3 милиметра. Гуми с шипове да разрешени от 01.10 до 15.04 и при очаквания за лоши зимни условия.

В Словения задължението за зимни гуми е за коли с тегло до 3.5 тона, в периода  от 15.11 до 15.03. Възможно е и използването на летни гуми, но при наличие в багажник на вериги за сняг, и при нужда да бъдат използвани. Минималните изисквания за дълбочина на грайфери е 3 милиметра.

В Хърватия използването на зимни гуми е задължително в периода от 15.11 до 14.04 и важи за всички МПС без значение от метеорологичните условия. Разрешена е употребата и на летни гуми, но само за превозни средства с тегло под 3.5  тона, и с минимална дълбочина на грайфера 4 милиметра. Другото условие е наличие на вериги в багажник. Глобата в Хърватия при неспазени изисквания е в размер на приблизително 95 евро.

Държавите, в които използването на зимни гуми е задължително, но само при лоши метеорологични условия са Германия, Австрия, Люксембург, Норвегия, Словения, Румъния и Чехия.

Има и държави, в които използването на зимни гуми е задължение само при поставен пътен знак. Това са Франция, Испания и Италия.

Има и държави, в които зимните гуми не са задължителни. Това са Белгия, Кипър, Малта, Португалия, Унгария, и Гърция.

Също зимни гуми не са задължителни в Ирландия, но там шипове са разрешени само при значителна снежна или ледена покривка.

В Исландия също няма указан период, за задължително използване на зимни гуми, но в колата трябва да има налично оборудване като вериги или гуми с по-голяма дълбочина на грайфера.

Също не са задължителни зимни гуми в Литва, Холандия, Полша и Великобритания, но при тях има различни уточнения за използването на шипове за гуми, използването на всесезонни гуми вместо летни в указан период.