ВАЛУТИ

Валутата на Венецуела продължава да се срива

Само през ноември, венецуелският боливар се е обезценил с 55% по данни на CNN.

Това е поредният знак за изключителна икономическа, политическа и хуманитарна криза на Венецуела. Свръхвисоки цени на храните, или силен недостиг на основни храни и лекарства измъчват венецуелците в продължение на години, а ситуацията е дори влошена през последната година. Инфлацията във Венецуела се очаква да нарасне 1 660% през следващата година, според МВФ. Страната е в рецесия от три години.

На 1 ноември един долар се е разменял за 1 567 боливара, докато на 28 ноември, стойността му се е равнявала на 3 480 боливара на широко използвания неофициален обменен курс по данни на Dolartoday.com.

Няколко фактора стоят зад тази значителна промяна в стойността на венецуелската валута. Правителството е принудено да налее пари в платежната система, поради недостиг на парите в обращение, и да бъде възможно да се извършват разплащания за стоки, които струват много повече.

През лятото, правителството увеличи броя на боливарите от 100% на месец. Но оттогава, скоростта се ускорява: от средата на ноември, размерът на боливара в обращение са се увеличили със 130% в сравнение с година по-рано, според статистиката на централната банка.

С падането на стойността на боливара толкова драматично, венецуелците отчаяно се опитват да обменят боливари за долари, които се възприемат като по-ценна и стабилна валута. Това е довело до недостиг на долари, а също така и подсилва стойността на долара спрямо боливара.

Ето и причините за обезценката на боливара

1. Цените на хранителните стоки са драстично високи от тази есен, тъй като правителството спря прилагането на ценови контрол след недостига на хранителни продукти. Много търговци са спрели продажбата на хранителни стоки, тъй като ценовия контрол ги принуждава да продават на загуба. Сега, с контрол на цените няма, има храна на разположение на рафтовете в супермаркетите, но при толкова високи цени, които малко венецуелци могат да си позволят.

2. наскоро Правителството увеличи минималната работна заплата с 40%.

3. От това лято Венецуела е с напълно отворена граница с Колумбия, което позволява на венецуелците да обменят пари, за да купуват основно храна и лекарства. Това довежда до търсенето на долари и недостиг и изчезване на боливари от обръщение.

4. Накрая, правителството намали изискванията за наличност на пари в брой в банките във Венецуела, което също спомогнаха за изтичането на голям брой боливари в обращение.

Правителството силно се нуждае от пари в брой, тъй като цените на петрола остават ниски и го кара да направи дългови плащания. Петролът е  основен източник на приходи на Венецуела.